Zijn veiligheidsschoenen verplicht?

Veiligheidsschoenen zijn speciaal ontworpen schoenen die worden gedragen om de voeten te beschermen op werkplekken waar er risico’s zijn op letsel. Deze schoenen zijn ontworpen volgens specifieke normen en regels en voldoen aan de vereisten voor bescherming van de voeten op de werkplek. Of ze verplicht zijn dat is mede afhankelijk van de plek waar gewerkt wordt. Nu zal dit in de meeste gevallen dus wel zo zijn, maar kan het ook zijn dat het volledig op eigen verantwoording is om ze wel of niet te dragen. Wat we je wel kunnen verzekeren, is dat je op de werkvloer wel verplicht bent ze te dragen. Niet alleen vanuit het perspectief van de werkgever, maar ook arbo technisch is het verplicht dit te doen. Draag je ze namelijk niet en gebeurt er iets, dan kan het zijn dat je volledig zelf verantwoordelijk bent voor de gevolgen. Om ervoor te zorgen dat jij je voeten goed beschermd, heb je wel de juiste veiligheidsschoenen nodig. Daarom hebben we een aantal tips voor je, waarmee je veilig de werkvloer op kunt.

Kies voor de juiste pasvorm

Veiligheidsschoenen die niet goed zitten, zullen ook niet de juiste bescherming bieden. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat een schoen die te los zit en dus niet goed aansluit, kan zorgen voor een gevaarlijke situatie op de werkvloer. Op het moment dat je namelijk snel ergen voor aan de kant moet stappen en je schoen zit niet prettig, dan bestaat de kans dat je niet helemaal de juiste grip hebt, waardoor je ook zelf weg kunt glijden. Niet voor niets organiseren veel werkgevers daarom dus ook een zogeheten ‘pasavond’. Zo weet iedereen zeker dat ze de juiste pasvorm en ook maat veiligheidsschoenen draagt.

De zool van de veiligheidsschoenen

Antislip zolen zijn een belangrijk onderdeel van veiligheidsschoenen. Ze zijn speciaal ontworpen om grip en stabiliteit te bieden op gladde of natte oppervlakken, wat helpt om uitglijden en valpartijen te voorkomen. Antislip zolen zijn gemaakt van materialen die de grip verhogen en de schoenen stabieler maken op gladde oppervlakken. Sommige zolen hebben een speciale antislip coating, terwijl andere zolen zijn uitgerust met een speciaal profiel en groeven die helpen om grip te bieden op natte oppervlakken. Wat wel belangrijk is om te weten, is dat de zool na verloop van tijd zal slijten, waardoor ook de kwaliteit van de antislip laag achteruit gaat. Controleer je veiligheidsschoenen dus regelmatig op onder andere de kwaliteit van de zool.

De neus

Een veiligheidsschoen met antislip zool is natuurlijk ontzettend handig, maar ook een stalen neus mag natuurlijk niet ontbreken. Stel dat je in het magazijn aan het werk bent en er valt iets op je voet. Dan is het wel zo prettig te weten dat je schoen deze klap voor het grootste gedeelte zal opvangen. Afhankelijk natuurlijk van het gewicht, zullen de meeste objecten geen schade kunnen aanrichten aan je voet en dus ook tenen.

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Elwarda
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart