Metaalbewerking en beladingsbalgen hoe werkt het precies?

Onder metaalbewerking (of metaaltechniek) wordt alle techniek die zich bezighoudt met het bewerken van metalen verstaan. Denk aan individuele onderdelen, assemblages of grootschalige systemen, maar ook beladingsbalgen. Metaalbewerking is een breed vak, waar Veenstratechnology.nl van alles mee doet. Maar hoe werkt het precies en wat kan Veenstra Technology daarin voor jou betekenen? We leggen het hieronder voor je uit.

Wat is metaalbewerking voor beladingsbalgen?

Metaalbewerking bevat een grote variëteit aan werkprocessen. Je kunt hierbij denken aan specifieke motoronderdelen van machines, beladingsbalgen tot aan schepen en bruggen. Er komen ook allerlei vaardigheden en processen bij kijken waar bepaalde gereedschappen en specialisaties benodigd zijn. Metaalbewerking wordt om deze reden als ambacht en nijverheid, maar ook als hobby en wetenschap. We gaan nu in op de diensten die je via veenstratechnology.nl kunt vinden.

CNC draaien

CNC draaien, kort voor Computer Numerical Control, is een nauwkeurig proces waarbij een snijgereedschap delen van het materiaal verwijderd om tot de gewenste vorm te komen. Dit wordt een verspaningstechniek genoemd. De machine draait met een hoge snelheid. Hierdoor kan het snijgereedschap alleen lineair bewegen. In dit proces ontstaan er metalen spanen, door de stukken metaal die worden weggesneden. CNC draaien wordt door de computer aangestuurd. Hierdoor kan dit proces in grote series worden herhaald.

CNC freezen

Een andere CNC techniek waar Veenstra Technology zich in specialiseert, is CNC freezen. Dit is een techniek waarbij er met een roterende horizontale boor stukken metaal kan worden verwijderd. Het gaat er hierbij met name om het verwijderen van onnodige stukken op het oppervlak. Met deze techniek kan er zeer nauwkeurig en vlot een specifieke vorm worden gecreëerd, zoals met maken van montageplaten en tandheugels.

Spiebaan steken

Spiebaan steken is metaalbewerkingsproces waarbij er spieken worden gecreëerd in een product. Dit wordt wederom gedaan met een boor, die een spiebaanfrees wordt genoemd. Deze manier van metaalbewerking is erg nauwkeurig, omdat er de vooraf afgesproken specifieke spiebaan toleranties zijn. De spiebanen kunnen in verschillende dieptes worden gemaakt.

Kotteren

Kotteren is net als de andere vormen van metaalbewerking een verspaningstechniek. Hier wordt dus ook stukken metaal van het product afgeschaafd. Ook dit is een nauwkeurig en accuraat klusje. Bij het kotteren wordt het product vastgezet en is de gereedschap in beweging. Deze techniek wordt met name gebruikt bij het repareren van gaten in metaalwerk. Het gat is in deze gevallen meestal versleten of vervormd, en kan door middel van het kotteren worden gerepareerd.

Lassen

Lassen is een techniek waarbij de het verbindingspunt tussen twee metalen materialen wordt verhit Hiermee wordt dit verbindingspunt vloeibaar gemaakt om een zogeheten lasdraad toe te kunnen voegen. Door de hitte smelt deze draad mee tussen de materialen. Het resultaat is een stevige verbinding tussen de twee materialen.

Werkzaamheden metaalbewerker

Een metaalbewerker heeft een vrij divers takenpakket. Met behulp van technische tekeningen en schetsen gaat de metaalbewerker te werk met diverse materialen en metalen, zoals staal, aluminium, strips, kokers en plaatwerk; een goede metaalbewerker kan er allemaal wel wat mee. Dankzij de brede scala aan expertises, vaardigheden en gereedschappen worden alle technieken efficiënt en nauwkeurig uitgevoerd.

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Elwarda
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart