Heb ik recht op een transitievergoeding?

De transitievergoeding is een ontslagvergoeding die je werkgever jou moet betalen bij onvrijwillig ontslag (beëindigen van je dienstverband). De hoogte van de transitievergoeding is afhankelijk van je salaris en hoe lang je in dienst bent geweest. We leggen uit wanneer je er recht op hebt.

Recht op transitievergoeding

Je hebt recht op een transitievergoeding als je in loondienst werkt en je werkgever je contract beëindigt. Ook als je in je proeftijd ontslagen wordt. Het uitgangspunt daarbij is dat je niet verwijtbaar ontslagen wordt. Met andere woorden: het ontslag mag niet jouw schuld zijn. Je arbeidscontract kan op de volgende manieren stoppen:

1.      Je werkgever zegt je contract op na toestemming van het UWV;

2.      Je werkgever ontbindt je contract na toestemming van de kantonrechter;

3.      Je werkgever verlengt je tijdelijke contract niet.

Het kan ook zijn dat je recht hebt op een transitievergoeding als je zelf ontslag neemt. Daar moet dan wel een zeer ernstige situatie aan ten grondslag liggen. Denk daarbij aan geweld, discriminatie of seksuele intimidatie door je werkgever.

Hoogte van transitievergoeding

De rekenregels voor het bepalen van de hoogte van de transitievergoeding liggen vast in de wet. We noemen dit dan ook de wettelijke transitievergoeding. Hoe hoog je vergoeding is, hangt af van hoe lang je bij je werkgever hebt gewerkt én hoeveel je verdiende. Daarom is de hoogte van de transitievergoeding voor iedere werknemer anders. Je hebt per gewerkt dienstjaar recht op 1/3 van je bruto maandsalaris (of 1/36 deel per gewerkte maand).

Hoogte van bruto maandsalaris

Je bruto salaris vind je op je loonstrook of jaaropgave. Dit betreft je salaris vóór aftrek van belastingen. Je krijgt iedere maand je netto salaris (een lager bedrag dus) op je rekening gestort. Om je correcte bruto maandsalaris te gebruiken in de berekening, mag je ook vaste looncomponenten meenemen. Denk daarbij aan:

·        Je vakantiegeld. Dat is 8% van je jaarsalaris;

·        Vaste bonussen. Dit betreft de gemiddelde bonus over de afgelopen 3 jaar;

·        Andere vaste toeslagen.

Aantal gewerkte dienstjaren

Heb je geen aaneengesloten contract gehad, maar meerdere contracten bij dezelfde werkgever? Dan tellen die ook mee. Voorbeelden zijn een uitzendcontract toen je begon of een contract voor hetzelfde werk bij bedrijfsovername.

Let even op als je tussentijds minimaal 6 maanden uit dienst bent geweest. Dan tellen je oude arbeidscontracten namelijk niet mee in de berekening voor je transitievergoeding.

Berekenen transitievergoeding

Sinds 1 januari 2020 heb je vanaf de eerste dag van je arbeidsovereenkomst recht op de transitievergoeding. De maximale transitievergoeding is per 1 januari 2022 € 86.000 bruto, tenzij je jaarsalaris hoger is. Dan geldt je gehele bruto jaarsalaris als maximumbedrag. De berekening is als volgt:

1.      Je krijgt ⅓ maandsalaris per geheel dienstjaar vanaf je eerste werkdag;

2.      Je krijgt over het resterende deel een transitievergoeding die wordt berekend volgens de formule: (bruto salaris ontvangen over resterende deel arbeidsovereenkomst / bruto maandsalaris) x (1/3 bruto maandsalaris / 12 maanden).

Je kunt met de online Rekenhulp Transitievergoeding gratis je transitievergoeding laten berekenen.

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Elwarda
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart