Koken met Fatima

Eenvoudige recepten uit de wereldkeuken van restaurant El Warda

onderaan de pagina enkele voorbeelden

Een kookboek voor vrienden, met gulle ruimhartige recepten die uitnodigen om samen rond de tafel te kruipen. Authentieke recepten van de Arabische keuken, niet te ingewikkeld, want plezier beleven aan koken komt op de eerste plaats. Van Marokkaanse tagine over Libanese hommos en Tunesische couscous tot Egyptische eend met wijnbladeren en Berberse stoofpotjes: de Arabische keuken is een zwoele keuken die mysterieus geurt en kleurt.

In dit boek vind je geen rituele gerechten maar eenvoudige recepten waarvan je de ingrediënten makkelijk bij ons kunt vinden. Fatima schreef dit boek vanuit het hart en met veel liefde voor koken.

Koken met fatima
Verkoopprijs € 19.5
Formaat 22 x 22 cm
Afwerking Paperback, 144 blz
ISBN 90 5720 180 1

Er zijn reeds meer dan 8000 exemplaren verkocht.
Fatima is nu begonnen aan boek 2, vooral opgevat als een stappenboek rond voorgerechtjes, hoofdgerechten en desserts. Verschijnt binnenkort.
 

Een apero: Gemarineerde Arabische kaasballetjes

Nodig voor 4 personen:
1/2 L volle yoghurt
4 eetlepels mengeling van tijm en oregano
1 eetlepel fleur de sel of ander grof zeezout
1/2 L olijfolie (zachte smaak)
Cayenne peper

Bekleed een zeef met een schone kaasdoek of andere schone linnen doek, hang in de gootsteen en laat hierin de yoghurt gedurende 24 u uitlekken. Meng de uitgelekte yoghurt met het zout en de cayennepeper. Draai mooie balletjes van de yoghurt, rol de balletjes daarna door het tijm-oreganomengsel en leg de balletjes in een glazen pot. Overgiet de balletjes met olijfolie en de overgebleven kruiden.

Een voorgerecht: Marokkaanse salade van zoete rode paprika

3 rode paprika's
3 tomaten
Bussel koriander
4 eetlepels olijfolie
5 teentjes look
het sap van 1/2 citroen
peper en zout
een snuifje komijn

Rooster de paprika's onder de grill of boven een gasvlam tot ze zwartgeblakerd zijn. Laat ze daarna een kwartiertje uit zweten in een plastic zak. Pel ze en snij de paprika's in reepjes of blokjes. Hak de look en bak goudbruin in de olijfolie. Ontvel en ontpit de tomaten, snij in blokjes. Hak de koriander fijn. Meng nu alle ingredienten samen in een kom. Goed op smaak brengen met zout, peper en komijn.
Lekker bij mezza of vis.

Een hoofdgerecht: gestoomde lamsschouder

! Feestelijk gerecht dat heel eenvoudig te maken is !

Nodig voor 4 personen:
1 flinke lamsschouder
1 bol look
zout en peper
1/2 koffielepel cayennepeper
1/2 koffielepel komijn
12 koffielepel gemalen korianderzaad

Maak met een scherp mes inkepingen in het vlees. Pel de look en duw in elke kerf een teentje look. Wrijf de lamsschouder flink in met peper, zout en korianderpoeder.
Vul de bodem van de couscousière met water, strooi cayennepeper, komijn en zout in het water (om het fleurig te maken).
Doe de lamsschouder in de stommmand en lang in de pan. Sluit de pan goed af, er mag geen stoom ontsnappen. Breng het water aan de kook en stoom de lamsschouder gedurende anderhalf uur tot 2 uur.
Serveer de lamsschouder op een grote schaal.
Lekker met gekruid zout, salades en dips.
Gekruid zout maakt men door zout, peper, pili-pili en komijn samen te mengen.

Een dessert: amandelvingers

Nodig voor ongeveer 30 stuks:
300 gr gemalen amandelen of kant en klaar amandelpoeder
4 eetlepels oranjebloesemwater
130 gr fijne suiker
300 gr filodeeg
gesmolten boter
bloemsuiker
snuifje kaneel

Meng het amandelpoeder met de suiker, kaneel en de oranjebloesem. Voeg net zoveel oranjebloesem toe totdat je van het mengsel een samenhangende bal kan maken.
Snij het filodeeg in 4 rechthoeken. Leg ze op mekaar en bestrijk de bovenste laag met wat gesmolten boter. Dek af onder een licht vochtige doek en laat 15 minuten rusten.
Snij het deeg in repen, leg aan het begin van elke reep een beetje amandelvulling.
Vouw de zijkanten wat naar binnen en rol de reep op als een sigaar. Leg de sigaren op een licht ingevette en met bloesem bestoven bakplaat, en bak af gedurende 30 minuten op 180°.
Laat afkoelen en bestuif met bloemsuiker.